Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Kliknij przycisk poniżej, aby przeczytać treść rozporządzenia.
I śniadanie: Płatki jaglane na mleku (200ml) (mleko)
Chleb z ziarnami i bułka weka (35g)
(pszenica,owies,żyto) z masłem (5g)
pastą z sera białego i rzodkiewki (25g)
szczypiorek (3g) (twaróg z mleka)
Herbata z suszonych owoców (200ml)
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus)
)
II śniadanie:Barszcz ukraiński z ziemniakami (250g)
(seler,mleko)
Podpłomyki 1 szt (pszenica)
gruszka 1/2 szt
woda niegazowana
Obiad:Kasza bulgur (100g) (pszenica)
Bitki wieprzowe duszone w sosie z warzywami
(marchew, pietruszka, por, seler) (80g)
(seler,pszenica)
Surówka z kiszonej kapusty i żurawiny z oliwą
(80g)
kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml)
I śniadanie: Chleb żytni i chleb mieszany (35g)
(żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko)
sałata,wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g)
(mleko), szczypiorek (3g),ogórek kiszony
(15g), kolorowa papryka (15g)
Kawa zbożowa z mlekiem (200g)
(jęczmień,żyto,mleko)
(dzieci samodzielnie komponują kanapki)
II śniadanie:Krupnik z kaszą pęczak (250g)
(seler,pszenica)
"Lody" serowe (80g) (mleko)
z musem truskawkowym i wafelkiem
(pszenica) (wyrób własny)
woda niegazowana
Obiad:Kluski śląskie (150g) (pszenica)
z sosem pieczarkowym (50g) (mleko,pszenica)
sałata zielona z rzodkiewką i jogurtem (80g)
sok 100% jabłko-dynia (200ml)
I śniadanie:Kasza manna na mleku (200ml)
(pszenica , mleko)
Chleb z ziarnami i chleb mieszany (35g)
(pszenica,żyto,owies) z masłem (5g) (mleko)
pastą z tuńczyka i jajka (25g)
(ryba,mleko,jaja)
szczypiorek(3g),pomidor(15g)Herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie:Zupa z zielonego groszku z zacierkami
(250g) (seler,pszenica, mleko),
Budyń waniliowy z malinami (150g)
(wyrób własny) ( mleko )
jabłko1/2 szt
woda niegazowana
Obiad:Ziemniaki pieczone w ziołach (100g) ,
kiełbaski rumuńskie z mięsa wieprzowego (80g)
(kotleciki mielone z czosnkiem formowane na
kształt kiełbaski ) (jaja,pszenica)
surówka z ogórka kiszonego, kukurydzy i
marchwi z oliwą (80g)
kompot z jabłka i śliwki (200ml)
I śniadanie:Chleb z ziarnami i bułka weka (60g)
(żyto,pszenica,owies) z masłem(8g)(mleko)
ser żółty (20g),(mleko) kabanosy (20g)
sałata,rzodkiewka, ogórek zielony (15g)
szczypiorek (3g)
Kawa zbożowa z mlekiem (200g)
(jęczmień,żyto,mleko)
(dzieci samodzielnie komponują kanapki)
II śniadanie:Zupa warzywna z ziemniakami,groszkiem,
fasolką szparagową i kalafiorem (250g)
(seler, mleko)
owocowy talerz:
banan,gruszka,kiwi,melon (80g)
woda niegazowana
Obiad:Makaron z pełnego ziarna (mąka pszenna)
z białym serem (twaróg z mleka)
(200g) i polewą truskawkową ( mleko) (50g)
marchewka do pochrupania (30g)
kompot z jabłka i wiśni (200ml)
I śniadanie:Kasza kukurydziana na mleku (200ml)
Chleb żytni i chleb mieszany (35g)
(żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko)
pastą z soczewicy z warzywami (25g)
(seler) szczypiorek (3g) ogórek
kiszony(15g)
Pestki dyni do pochrupania
Herbata owocowo - miętowa (200ml)
(malina,jabłko,hibiskus,aronia,mięta)
II śniadanie:Zupa kalafiorowa z zacierkami (250g)
(seler,mleko, pszenica)
Kisiel z czarnej porzeczki i jabłek (180g)
(wyrób własny)
podpłomyki 1 szt (pszenica)
woda niegazowana
Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g)
Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba)
Surówka z buraka, jabłka z oliwą (80g)
kompot ze śliwek i jabłek (200ml)
I śniadanie:Chleb pszenno-żytni i żytni (60g )
(pszenica,żyto) z masłem (8g) ( mleko)
sałatą,serem żółtym (15g) ( mleko),
suchą krakowską (20g),szczypiorkiem (3g)
pomidorem (15g)
Herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie:Żurek z ziemniakami i jajkiem (250g)
(seler,mleko, jaja,żyto )
Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica,
jaja,mleko)
jabłko 1/2 szt
woda niegazowana
Obiad:Risotto mięsno - warzywne (200g)
(mięso indyka,seler,por, marchew,pietruszka,
zielony groszek) (seler) z sosem
pomidorowym (50g) (mleko,pszenica)
Sałata masłowa z zielonym ogórkiem,
szczypiorkiem i jogurtem (80g) (mleko)
Napój z syropu z wiśni (200ml)
I śniadanie:Płatki ryżowe na mleku (200ml)
Chleb żytni i chleb mieszany (35g)
(żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko)
jajkiem (20g), (jaja) szczypiorek (3g) ,
ogórek zielony (15g)
Herbata miętowa z cytryną (200ml)
II śniadanie:Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
(250g) (seler,mleko)
Koktajl z malin (200ml)
(maślanka-mleko ) (wyrób własny)
woda niegazowana
woda niegazowana
Obiad:Ziemniaki z koperkiem (100g)
nuggetsy z fileta z kurczaka (80g)
(wyrób własny) (jaja,)
marchewka z groszkiem (80g) (mleko,pszenica)
Kompot z gruszki i wiśni (200ml)
I śniadanie: Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g)
(pszenica,owies,żyto ) z masłem(8g)
(mleko) sałata,wędlina drobiowa (20g)
ser żółty(15g)pomidorki koktajlowe(15g)
szczypiorek (3g),ogórek kiszony (15g)
Jabłko 1/2 szt
Kawa zbożowa z mlekiem (200g)
(jęczmień,żyto,mleko)
(dzieci samodzielnie komponują kanapki)
II śniadanie:Zupa pieczarkowa z zacierkami (250g)
(seler,mleko, pszenica)
Budyń waniliowy z musem
brzoskwiniowym (150g)
(wyrób własny) ( mleko )
woda niegazowana
Obiad:Ziemniaki z koperkiem (100g)
kotlety z jajek (80g) (jaja,pszenica)
surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy,
ogórka kiszonego z oliwą (80g)
kompot wieloowocowy (200ml)
(jabłko,czarna porzeczka, wiśnia )
I śniadanie: Chleb pszenno- żytni (60g) (pszenica,
żyto) z masłem (8g) (mleko)
pastą z jaj (20g) (jaja, mleko),szczypior
(3g), pomidor (15g)
Herbata owocowo - miętowa (200ml)
(malina,jabłko,hibiskus,aronia,mięta)
II śniadanie:Paluch z makiem (1 szt - gr.3 i 4)
(1/2 szt - gr1 i 2) (pszenica,jaja)
jabłko 1 szt (gr 3 i 4) 1/2 szt(gr1 i 2)
Bułka kajzerka (40g) (1 szt - gr 3 i 4)
z masłem(8g) serem żółtym (20g)
( pszenica,mleko)
woda niegazowana
Obiad:Zupa pomidorowa z ryżem (250g) (seler,mleko)
Naleśniki z polewą serowo-jogurtowo-
truskawkową (200g/50g)
(pszenica,jaja,mleko)
lemoniada z miodem i cytryną (200ml)
I śniadanie: Płatki gryczane na mleku (200ml)
Chleb ziarnisty i chleb mieszany (35g)
(żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) (mleko)wędliną drobiową (20g), szczypiorek (3g) ,
ogórek zielony (15g)
Pestki dyni do pochrupania
Herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie:Krupnik z kaszą jęczmienną (250g)
(seler, mleko,jęczmień)
Talerz warzywno- owocowy :
kalarepa (15g),marchew (15g), borówki (15g)
gruszka (20g)
woda niegazowana
Obiad:Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
kotlet mielony z ryby z warzywami (80g)
(jaja,ryba,pszenica,seler)
Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi z oliwą
(80g)
kompot wieloowocowy (200ml)
(jabłko, czarna porzeczka, truskawka)
I śniadanie: Chleb żytni i chleb mieszany (60g)
(żyto, pszenica) z masłem (8g) (mleko)
serek biały z wiśniami (80g)(mleko)
orzechy włoskie do pochrupania (10g)
Kakao z mlekiem (mleko) (200ml)
II śniadanie:Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g)
(seler, mleko),
Jabłko pieczone z cynamonem 1/2 szt.
Biszkopty bez cukru (4 szt) (pszenica,
jaja, mleko)
woda niegazowana
Obiad:Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym
(makaronem z pełnego ziarna) (200g), posypane
żółtym serem (pszenica, ser żółty - mleko )
Kalarepa do pochrupania (30g)
kompot ze śliwek i jabłek (200ml)
I śniadanie: Chleb z ziarnami i bułka weka (60g)
(żyto, pszenica ,owies) z masłem (8g) (mleko)
ser żółty (20g),(mleko) wędlina (20g)
rzodkiewka, papryka słupki (15g)
szczypiorek (3g)
Pestki słonecznika do pochrupania
Kawa zbożowa z mlekiem (200g)
(jęczmień ,żyto, mleko)
(dzieci samodzielnie komponują kanapki)
II śniadanie:Zupa fasolowa z ziemniakami (250g)
(seler)
Ciasto marchewkowe (wypiek własny)
(jaja, pszenica)
borówki (10g) i jabłko 1/4szt
woda niegazowana
Obiad:Kaszotto warzywne (200 g)
(kasza pęczak, brokuł, marchewka, kalafior,
groszek, fasolka szparagowa) (jęczmień)
Sałata z ogórkiem zielonym, szczypiorkiem
i jogurtem (mleko)
kompot z gruszki i wiśni (200ml)
I śniadanie: Płatki owsiane na mleku (200ml) (owies)
Chleb żytni i bułka weka (35g)
(żyto, pszenica) z masłem (5g)(mleko)
pastą z sera białego i rzodkiewki (25g)
szczypiorek (3g) (mleko)
Herbata z suszonych owoców (200ml)
(żurawina, dzika róża, jabłko, hibiskus)
II śniadanie:Barszcz czerwony z ziemniakami (250g)
(seler, mleko),
Deserek z nasion chia z musem
brzoskwiniowym (150g) ( mleko )
woda niegazowana
Obiad:Kopytka ze szpinakiem (150g) (pszenica, jaja)
gulasz z indyka z cukinią ,marchewką i papryką
(50g/100g) (pszenica, mleko)
gruszka 1/2 szt
lemoniada z miodem i cytryną (200ml)
Uwaga! Tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujace w posiłkach.