Jadłospis

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1


MENU PRZEDSZKOLAKA


15.09.2017 piątek

I Śniadanie: kasza manna na mleku(200ml)chleb mieszany pszenno-żytni (30g)z masłem(5g)(z mleka)z serem żółtym(20g)(mleko)rzodkiewka,szczypiorek(3g)ogórekiem zielony(15g)jabłko 1/2szt. hertata z suszonychowoców malin(200ml)

II Śniadanie: zupa brokułowa z makaronem z pełneg
  ziarna(250g)(seler,śmietana z mleka,mąka pszenna)koktajl jagodowy (maślanka-mleko)(150g)-wyrób własny chrupki gryczane 4szt

Obiad:ziemniaki z koperkiem(100g)nuggetsy z fileta z kurczaka(80g)(jaja,płatki kukurydziane)- wyrób wlasny surówka z buraka,jabłka i cebuli z oliwą(80g) napój z suszonych owoców(200ml)

18.09.2017 poniedziałek

I Śniadanie: chleb ziarnisty (35g)(mąka pszenna)z masłem(5g)( z mleka),wędliną drobiowa salatą,szczypiorkiem(3g) i ogorkiem kiszonym (15g) kakao (mleko)(200ml) woda niegazowana (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie: zupa ogórkowa z ziemniakami(250g)(seler,maslo,śmietana z mleka)tosty z żółtym serem,pomidorem i bazylią(gluten,mleko)gruszka1/2 szt woda niegazowana

Obiad: łazanki z kiszonej kapusty z mięsem i wędliną(200g)(mąka pszenna,jaja) marchewka do pochrupania(20g)kompot z czrnej porzeczki i jabłka (200ml)

19.09.2017 wtorek

I Śniadanie: płatki orkiszowe na mleku (200ml)bułka weka(35g)(maka pszenna)z masłem(5g)                                    (z mleka)jajkiem(25g)szczypiorkiem (3g)pomidorem(15g)z sezamem jabłko1/2 szt herbata miętowa z cytryną(200ml)

II Śniadanie: zupa kalafiorowa z makaronem z pełnego ziarna(250g)(seler,śmietana z mleka,mąka pszenna)wafel ryżowy posmarowany twarożkiem waniliowym z borówkami (50g)(mleko)woda niegazowana

Obiad: ziemniaki z koperkiem(100g)pieczeń rzymska wieprzowo-drobiowa z marchewką(80g)(jaja,bułka pszenna)z sosem pomidorowym (50g)(mąka owsiana)surówka z ogórka kiszonego,marchewki,cebulki z olwą(80g) napój z aroni i malin(200ml)

20.09.2017 środa

I Śniadanie: chleb ziarnisty (35g)(mąka pszenna) z masłem (5g)(z mleka)wędliną(20g)sałatą,szczypiorkiem(3g)rzodkiewką(15g) i ogórka zielonego(15g)ziarno słonecznika  kawa zbożowa z mlekiem(200ml)(jęczmień,żyto) (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie: zupa jarzynowa z ziemniakami i fasolą szparagową(250g)(seler,śmietana masło z mleka)kisiel z malin(180g)(wyrób własny)chrupki kukurydziane 1szt. gruszka 1/2 szt.woda niegazowana

Obiad: naleśniki pszenno-owsiane z białym serem i polewą truskawkową(200g)(jaja,mąka pszenna,owsiana,twaróg z mleka,jogurt z mleka)marchewka z jabłkiem(80g)kompot ze ślwek i jabłek(200ml)

21.09.2017 czwartek

I Śniadanie: platki jęczmnienne na mleku (200ml) chleb mieszany(35g)(mąka pszenna-żytnia)z masłem (5g)(z mleka) z pastą z soczewicy z warzywami(25g)(seler)(wyrób własny)szczypiorek(3g)i pomidorem(15g) herbata z cytryną(200ml)

II Śniadanie: zupa szczawiowo-szpinakowa z brązowym ryżem i jajkiem(250g)(seler,jaja)bułeczka z ziarnami(40g)(mąka pszenna) z masłem(5)(z masłem)parówka z szynki96% z ketchupem ogórek zielony(30g)herbata owocowo-miętowa(200ml)

Obiad: ziemniaki z koperkiem(100g)gulasz zindyka z czerwoną papryką,cebulką i tymiankiem(100g),(mąka owsiana) ogórek kiszony 1szt kompot wieloowocowy(200ml)


22.09.2017 piątek

I Śniadanie: płatki jęczmnienne na mleku (200ml)chleb mieszany pszenno-żytni(30g) z masłem(5g)( z mleka)z serkiem białym(mleko) z rzodkiewka i szczypiorkiem(25g) herbata miętowa z cytryną(200ml)

II Śniadanie: kapuśniak z kapusty kiszonej ziemniakami i kminkiem(250g)(seler)paluch z makiem (gluten)banan1/2 szt. kakao (mleko)(200ml) woda niegazowana

Obiad: kasza gryczana(100g)filet z miruny pieczony w piecu(80g)(ryba,jaja bulka tarta) brokuły z marchewką gotowane na parze(80g)kompot z jabłek i gruszek z goździkami(200ml)

25.09.2017 poniedziałek

I Śniadanie: chleb ze słonecznikiem (35g)(mąka pszenna)z masłem(5g)(z mleka)sałatą,wędlina drobiową(20g)rzodkiewką szczypiorkiem(3g),ogórkiemzielonym(15g)(dzieci samodzielnie komponują kanapki) kawa zbożowa z mlekiem(200ml)(jęczmień,żyto)

II Śniadanie:  zupa grochowa z makaronem z pełnego ziarna(250g)(seler,masło)budyń czekoladowy z malinami(150g)(mleko,mąka kukurydziana,skrobia)(wybór wlasny)chrupki gryczane 4szt. woda niegazowana

Obiad: ziemniaki z koperkiem(100g)jajko sadzone 1szt. surówka z kapusty pekińskiej,ogórka kiszonego,marchewki z oliwą i ziarnami dyni(80g) kompot z jabłka i czarnej porzeczki(200ml)

26.09.2017 wtorek

I Śniadanie:
płatki jaglane na mleku(200ml) chleb ziarnisty(35g)(mąka pszenna)z masłem(5g)(z mleka) z pastą z tuńczyka (25g)(ryba,jogurt)(wyrób własny)ze szczypiorkiem(3g) i pomidorem(15g) herbata z cytryną(200ml)

II Śniadanie:
rosół z makaronem pszenno-jajecznym(250g)(seler,gluten,jaja)ciasto marchewkowe (wyrób własny)(jaja,mąka pszenna) arbuz(150g)mleko z cynamonem(200ml)woda niegazowana

Obiad:
ziemniaki z koperkiem(100g)potrawka z kurczaka z warzywami(120g)(seler,śmietana z mleka)mizeria z koperkiem i jagurtem naturalnym(80g)(mleko)kompot wieloowocowy(200ml)

27.09.2017 środa

I Śniadanie: 
chleb orkiszowy (35g)(mąka pszenna) z masłem(5g)(z mleka)schab pieczony(20g)(wyrób wlasny)salata papryka czerwona,rzodkiewka(20g)szczypiorek93g) kakao 9mleko)(200ml) (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie:
zupa brokułowa z ziemniakami(250g)(seler,śmietana) deser z płatków ryżowych z rodzynkami i musem truskawkowym(150g)(mleko) lemoniada z miodem i cytryną(200ml)

Obiad: makaron
razowy penne z mięsem z indyka, pieczarkami i żołtym  serem (200g)(mąka pszenna,mleko)sałata rukola,pomidor i ogórek kiszony z oliwą i ziarnami słonecznika(80g) kompot z gruszki i malin(200ml)

28.09.2017 czwartek

I Śniadanie: kasza kukurydziana na mleku(200ml)chleb graham(35g)(maka pszenna)z masłem(5g)(z mleka)z pastą z jaj (25g)(jaja,jogurt naturalny)(wyrób własny)ze szczypiorkiem (3g)i pomidorem(15g)posypany sezamem herbata z malin i aronii(200ml)

II Śniadanie: 
barszcz czerwony z fasola(250g)(seler
 ,śmietana z mleka)sałatka owocowa z pestkami dyni(80g0chrupki jaglane 4szt woda niegazowana

Obiad:
ziemniaki z koperkiem(100g)kotlet schabowy (bułka tarta pszenna,jaja,mleko)(80g)surówka z ogórka kiszonego,marchewki ,pora ,kukurydzy i koperku z oliwa(80g)napój z malin,jagody i aronii(200ml)


SmacznegoSmile

Tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujace w posiłkach!