jadłospis

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1


MENU PRZEDSZKOLAKA


16.09.2019 Poniedziałek

I Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (200ml). Chleb z ziarnami i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko) i jajkiem (25g), szczypiorkiem (3g), pomidorem (15g) posypane sezamem, kalarepka do pochrupania (30g). Herbata z cytryną (200ml).

II Śniadanie: Zupa pomidorowa z komosą ryżową (250g) (seler, śmietana z mleka). Bułka weka (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z konfiturą z brzoskwiń. Kakao (mleko) (200ml), woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), kotlet schabowy (80g) (jaja, gluten). Surówka z selera, marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (80g) (mleko). Kompot z gruszek i czarnej porzeczki (200ml).


17.09.2019 Wtorek

I Śniadanie: Płatki gryczane na mleku (200ml). Bułka weka (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z pastą rybną z warzywami (25g) (ryba, seler) (wyrób własny), ze szczypiorkiem (3g) i ogórkiem kiszonym (15g). Herbata miętowa z cytryną (200ml).

II Śniadanie: Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g) (seler, śmietana z mleka). Budyń czekoladowy z malinami (150g) (mleko, mąka kukurydziana, skrobia) (wyrób własny) polany syropem z agawy, woda niegazowana

Obiad: Gołąbki z włoskiej kapusty z ryżem i mięsem (200g) z sosem pomidorowym (50g) (gluten), jabłko 1/2 szt., kompot wieloowocowy (200ml) (jabłko, gruszka, śliwka).


18.09.2019 Środa

I Śniadanie: Chleb mieszany pszenno-żytni i chleb ze słonecznikiem (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko), sałatą, suchą krakowską (20g), szczypiorkiem (3g), papryką żółtą, zieloną i czerwoną (15g), ziarnem dyni. Herbata z czarnej porzeczki i malin (200ml). (Dzieci samodzielnie komponują kanapki).

II Śniadanie: Zupa warzywna z ziemniakami, groszkiem, fasolką szparagową i kapustą białą (250g) (seler, śmietana z mleka). Chrupki jaglane 4 szt., gruszka 1/2 szt., kakao (mleko) (200ml), woda niegazowana.

Obiad: Łazanki jarskie z brokułami, pieczarką i żółtym serem (200g) (ser żółty z mleka, gluten), marchewka do pochrupania (30g). Kompot z jabłek i śliwek (200ml).

19.09.2019 Czwartek

I Śniadanie: Chleb z ziarnami i chleb mieszany (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z pastą z sera białego i rzodkiewki (25g), szczypiorek (3g) (twaróg z mleka). Kawa zbożowa z mlekiem (200ml) (jęczmień, żyto).

II Śniadanie: Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami (250g) (seler, masło z mleka, gluten). Sałatka owocowa (80g) (gruszka, banan, brzoskwinia, kiwi, ananas, winogrona, pestki dyni), woda niegazowana.

Obiad: Pierogi leniwe z masłem (200g) (jaja, mąka pszenna, twaróg z mleka, masło z mleka), marchewka z jabłkiem (80g). Sok 100% jabłko-wiśnia (200ml).



20.09.2019 Piątek

I Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (200ml). Chleb orkiszowy i chleb mieszany (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z pastą z soczewicy z warzywami (25g) (seler) (wyrób własny), ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g). Herbata owocowo- miętowa (200ml). 

II Śniadanie: Zupa krem z zielonego ogórka z ziarnem słonecznika (250g) (seler, masło z mleka). Paluch z makiem (gluten, jaja) (50g), jabłko 1/2 szt., kakao (mleko) (200ml), woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g). Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba). Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą (80g). Kompot wieloowocowy (200ml) (jabłko, gruszka, czarna porzeczka).


23.09.2019 Poniedziałek

I Śniadanie: Chleb graham i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), wędliną drobiową (20g), sałata, ogórek kiszony (15g), papryka (15g), szczypiorek. Herbata owocowo-miętowa (200ml), jabłko 1/2 szt. (Dzieci samodzielnie komponują kanapki).  

II Śniadanie: Barszcz czerwony z ziemniakami (250g) (seler, śmietana). Budyń czekoladowy z malinami (150g) (mleko, mąka kukurydziana, skrobia) (wyrób własny), woda niegazowana.

Obiad: Ryż brązowy (100g). Kolorowy kociołek (150g) (danie z cukinią, papryką, mięsem drobiowym) (mąka owsiana). Kompot z gruszek i malin (200ml).


24.09.2019 Wtorek

I Śniadanie: Kasza kukurydziana na mleku (200ml). Chleb ze słonecznikiem i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko) z pastą z tuńczyka (25g) (ryba, jogurt) (wyrób własny) ze szczypiorkiem (5g) i pomidorem (15g). Herbata z cytryną (200ml).

II Śniadanie: Rosół z makaronem pszenno-jajecznym (250g) (seler, gluten, jaja), gruszka 1/2 szt., chrupki gryczane 4 szt., lemoniada z miodem i cytryną (200ml).

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), potrawka z kurczaka z warzywami (120g) (seler, śmietana z mleka), surówka z buraka, jabłka i cebulki z oliwą (80g), kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml).

25.09.2019 Środa

I Śniadanie: Bułka weka i chleb z ziarnami (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), z sałatą, rzodkiewką, krakowską podsuszaną (20g), szczypiorek (3g), ogórek zielony (15g). Kawa zbożowa z mlekiem (200ml) (jęczmień, żyto), woda niegazowana. (Dzieci samodzielnie komponują kanapki).

II Śniadanie: Zupa brokułowa z ziemniakami (250g) (seler, śmietana z mleka). Talerz warzyw i owoców do pochrupania: kalarepa, marchew i jabłko (50g). Napój z suszonych owoców (200ml).

Obiad: Makaron z pełnego ziarna (mąka pszenna) z białym serem (twaróg z mleka) (200g) i polewą truskawkową (mleko) (50g). Kompot z jabłka i śliwki (200ml).

26.09.2019 Czwartek

I Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (200ml). Chleb pszenno-żytni i chleb z ziarnami (35g) (gluten) z maslem (mleko), sałatą, z serem żółtym (20g) (mleko), pomidorem (15g), szczypiorkiem (3g). Herbata z cytryną (200ml).

II Śniadanie: Zupa z brązowym ryżem i koperkiem (250g) (seler, masło z mleka). Kisiel z owoców leśnych (180g) (wyrób własny), gruszka 1/2 szt., woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), kotlet mielony drobiowo-wieprzowy (80g) (jaja, bułka pszenna, seler), sałata, ogórek zielony, rzodkiewka z koperkiem, cebulką i jogurtem naturalnym (80g) (mleko). Sok 100% jabłko-brzoskwinia (200ml).


27.09.2019 Piątek

I Śniadanie: Chleb z ziarnami i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko) z jajkiem (25g), szczypiorkiem (3g), ogórkiem kiszonym (15g), marchewka do pochrupania. Kawa zbożowa z mlekiem (200ml) (jęczmień, żyto). 

II Śniadanie: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (250g) (seler, masło z mleka). Wafel ryżowy posmarowany twarożkiem waniliowym z malinami (50g) (mleko), woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), kotlet mielony z ryby z warzywami (80g) (jaja, bułka pszenna, seler). Surówka z kapusty kiszonej, marchwi, szczypiorku z oliwą (80g). Napój z suszonych owoców (200ml). 

SmacznegoSmile

Tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujace w posiłkach!