Jadłospis

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1


MENU PRZEDSZKOLAKA


20.06.2018 Środa

I Śniadanie: płatki orkiszowe na mleku(200ml)chleb ziarnisty (35g)(maka pszenna) z masłem(5g)(z mleka),z wędliną (20g) sałatą szczypiorkiem(3g) rzodkiewką (15g) ogórek zielony(15g) herbata miętowa z cytryną(200ml)

II Śniadanie:
zupa ogórkowa z ziemniakami (250g)(seler,śmietana z mleka) kisiel z owoców leśnych (180g) (wyrób własny) chrupki kukurydziane 1szt    woda niegazowana

Obiad: makaron z pełnego ziarna (mąka pszenna)ze szpinakiem i białym serem (twaróg z mleka) (200g) i polewą jogurtową ( z mleka)(50g)jabłko 1/2sztsok 100% jabłko-gruszka (200ml)

21.06.2018 Czwartek

I Śniadanie: chleb mieszany pszenno-żytni (30g)  z masłem (5g) (z mleka) z pastą z miruny z warzywami (25g) (ryba, seler((wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g) i ogórkiem kiszonym (15g) kakao (mleko) (200ml)

II Śniadanie: zupa krem z brokuła z grzankami (250g)(seler, śmietana z mleka, mąka pszenna) koktajl malinowy (maślanka- mleko) (150g) wyrób własny gruszka 1/2szt woda niegazowana

Obiad: ziemniaki z koperkiem (100g) udko z kurczaka pieczone  w piecu (100g) surówka z buraka, jabłka i cebulki z oliwą (80g) napój z suszonych owoców (200ml)

22.06.2018 Piątek

I Śniadanie: kasza manna na mleku (200ml) (gluten) chleb graham (35g) (mąka pszenna) z masłem (5g) (z mleka) z pastą mięsną z warzywami (25g) (seler) (wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g) herbata  z suszonych owoców (200ml)

II Śniadanie: zupa grochowa z ziemniakami (250g) (seler) ciasteczka owsiane (wyrób własny)(gluten)arbus (150g)sok 100% jabłko-brzozkwinia (200ml) woda niegazowana

Obiad: kasza pęczak (100g) (gluten) filet z miruny w klasycznej panierce (80g)(ryba ,jaja, bułka tarta pszenna)surówka z marchwi i ogórka kiszonego z oliwą (80g)kompot z czarnej porzeczki i jabłka (200ml)

25.06.208 Poniedziałek

I Śniadanie: chleb mieszany pszenno-zytni (30g) z masłem(5g)( z mleka, gluten) serek biały z brzoskwiniami (80g) (twaróg z mleka) i ziarnami dyni  herbata z cytryną (200ml)

II Śniadanie: zupa pomidorowa z komosą ryżową (250g) (seler,śmietana z mleko) deser z kaszy jaglanej  z kokosem (80g)(mleko) z musem truskawkowym i wafelkiem " miśkiem" (gluten)jabłko 1/2 szt woda niegazowana

Obiad: ziemniaki pieczone z ziołami (100g)kotlet mielony drobiowo-wiepszowy (80g)(jaja,otręby owsiane) mizeria z koperkiem i joguryem naturalnym (80g)(mleko)kompot z jabłek i malin (200ml)

26.06.2018 Wtorek

I Śniadanie: chleb orkiszowy (30g)( mąka pszenna) z masłem (5g) (z mleka) z sałatą , wędliną(20g)szczypiorek (3g), papryka czerwona (15g)kawa zbożowa z mlekiem (200g)(jęczmień, żyto) dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie: zupa jarzynowa z ziemniakami (250g)(seler,śmietana z mleka)Bułka weka (35g)(mąka pszenna )) z masłem (5g)( z mleka) konfiturą ze śliwek i truskawek  maślanka waniliowa z cynamonem (200ml)(mleko) woda niegazowana

Obiad: gołąbki z młodej kapustyz ryżem i mięsem (200g) z sosem pomidorowym(50g) (maka pszenna)marchewka do pochrupania(20g)kompot wieloowocowy (200ml)

27.06.2018 Środa

I Śniadanie: płatki z komosy ryżowej  na mleku(200ml) chleb mieszany  pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (z mleka) z pastą z jaj (jaja,jogurt,naturalny) (wyrób własny) ze szczypiorkiem(3g) pomidorem (15g) z sezamem herbata z suszonych owoców (200ml)

II Śniadanie: barszcz czerwony z ziemniakami (250g)(seler,śmietana z mleka) budyń waniliowy (150g)(mleko, mąka kukurydziana, skrobia) (wyrób własny) z borówkami polany syropem z agawyi wafelkiem " miśkiem"(gluten)lemoniada z miodem (200ml)

Obiad: spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (makaronem z pełnego ziarna) (200g) posypany żółtym serem (mąka pszenna,jaja,ser żołty z mleka)jabłko 1/2 szt kompot z jabłek i gruszek z goździkami (200ml)

28.06.2018 Czwartek

I Śniadanie: chleb orkiszowy (35g)(mąka pszenna) z masłem (5g)(z mleka) wędliną drobiową (20g) sałata,ogórek zielony (20g) paprykaą czerwoną (20g) szczypiorek kakao (mleko) (200g) woda niegazowana dzieci samodzielnie komponują kanapki

II Śniadanie: zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (250g)(seler) bułeczka z ziarnami z masłem (40g) (gluten,jaja,mleko) talerz warzyw i owoców do pochrupana kalarepa,marchew,mjabłko (50g)napój z suszonych owoców(200ml)

Obiad: pierogi leniwe z masłem (200g)(jaja,mąka pszenna,twaróg z mleka,masło z mleka marchewka z jabłkiem(80g)kompot z jabłek i czarnej porzeczki (200ml)


29.06.2018 Wtorek

Śniadanie I: płatki jaglane na mleku (200ml)chleb ziarnisty (35g)(mąka pszenna)z masłem (5g)(z mleka) z  pastą z ciecierzycy z warzywamierem (25g)(seler)(wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g)  herbata miętowa z cytryną (200ml)

Śniadanie II: Zupa szpinakowa z ziemniakami (250g) (seler,śmietana z mleka) sałatka owocowa (80g)(gruszka,banan,kiwi,winogrona,pestki dyni,morele suszone,brzoskwinie) woda niegazowana

Obiad: kasza bulgur (100g) (glutn) gulasz z indyka z marchewką i groszkiem (150g) (mąka pszenna) brokuły gotowane na parze (80g) sok 100% jabłko-burak (200ml)


SmacznegoSmile

Tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujace w posiłkach!