Jadłospis

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1


MENU PRZEDSZKOLAKA


22.05.2018 Wtorek

I Śniadanie: płaowsiane na mleku(200ml) ziarnisty (30g)(maka pszenna) z masłem(5g)(z mleka),z serem żółtym (20g) (mleko) pomidorem (15g) szczypiorkiem(3g)  herbata z cytryną(200ml)

II Śniadanie:
zuziemiaczana (250g)(seler,śmietana z mleka) chrupki jaglane 4szt gruszka 1/2szt kakao (mleko)(200ml) woda niegazowana

Obiad: gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem (200g) z sosem pomidorowym(50g)  marchewka do pochrupania kompot z jabłek i czarnej porzeczki(200ml)

23.05.2018 Środa

I Śniadanie: płatki gryczane na mleku(mleko) (200ml) bulka weka(35g) (mąka pszenna) z masłem (5g) (z mleka) z pastą rybną z warzywami (25g) (ryba)(wyrób włany) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem(15g) herbata miętowa z cyrtyna(200ml)

II Śniadanie: zupa ogórkowa z ryżem (250g)(seler,śmietana z mleka)  budyń czekoladowy z malinami(150g) (mleko,mąka kukurydziana,skrobia) (wyrób własny) polany syropem z agawy woda niegazowana

Obiad: ziemniaki z koperkiem(100g) kotlet schabowy (80g) (jaja,bułka pszenna) surówka z selera, marchewki,ananasa i rodzynek z jogurtem naturalnym(80g) napój z aronii i wiśni(200ml)

24.05.2018 Czwartek

I Śniadanie: chleb mieszany pszenno-żytni (35g) i chleb żytni z żurawiną(30g) z masłem(5g) (z mleka) sałatą roszponką, suchą krakowską(20g) szczypiorkiem(3g) papryką żółtą,zieloną i czerwoną(15g) ziarnami dyni herbata ziołowa-owocowa (200ml) (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie: zupa jarzynowa z ziemniakami (250g) (seler,śmietana z mleka) bułka weka (35g)(mąka pszenna) z masłem(5g) ( zmleka) konfiturą ze śliwekkakao (mleko)(200ml) woda niegazowana

Obiad: spaghetti z sosem mięsna-ponidorowym (makaronem z pełnego ziarna)(200g)posypane serem żółtym (mąka pszenna,jaja,ser żółty z mleka) jabłko1/2szt kompot z gruszek i truskawek (200ml)

25.05.208 Piątek

I Śniadanie: chleb orkiszowy (35g)(mąka pszenna) z masłem(5g)( z mleka) z pastą z soczewicy z warzywami(25g)(seler)(wyrób własny) ze szczypiorkiem(3g) i pomidorem (15g)kawa zbożowa z mlekiem (200g) (jęczmień, żyto)

II Śniadanie: zupapomidorowa z komosą z ryżową (250g) (seler,śmietana z mlek) sałatka owocowa (80g)( gruszka,banan,kiwi,ananas,winogrona,pestki dyni, wiśnie suszone) woda niegazowana

Obiad: ziemniaki z koperkiem (100g) filet z miruny pieczony w piecu (80g)(ryba) surówka z kiszonej kapusty i marchewi z oliwą(80g) kompot z jabłek i wiśni(200ml)

28.05.2018 Poniedziałek

I Śniadanie: płatki jaglane na mleku (200ml)ch mieszany pszenno-żytni (30g) (mąka pszenna) z masłem (5g)( z mleka) z pastą z sera białego i rzodkiewki (25g) szczypiorek (3g) (twaróg z mleka) herbata owocowo-miętowa(200ml)

II Śniadanie: zupa krem z zielonego ogóz ziarnem słonecznika (250g)(seler,mleko,gluten) paluch z makiem (mąka pszenna,jaja)(50g) gruszka 1/2szt kakao (mleko)(200ml) woda niegazowana

Obiad: ziemniaki z koperkiem(100g) kotlet mielony drobiowy(80g) (jaja,bułka pszenna) surówka z kapusty pekińskiej,marchewki,cebulki,ogórka kiszonego,koperku z sosem vinegret kompot  wieloowocowy (200ml)

15.05.2018 Wtorek

I Śniadanie: chleb orkiszowy (35g)(mąka pszenna) z masłem (5g)( z mleka) wędliną (20g) sałata, rzodkiewką (15g),papryka(20g) szczypiorek(3g) ogórkiem kiszonym (15g) kawa zbożowa z mlekiem (mleko) (200ml) ( jęczmień,żyto)  (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie: zupa krupnik z kaszą jaglana i  ziemniakami (250g) (seler) budyń waniliowy z malinami (150g)(mleko,mąka kukurydziana,skrobia)(wyrób własny) woda niegazowana

Obiad: naleśniki pszenno-owsiane z białym serem i polewą truskawkową (200g) (jaja,mąka pszenna, owsiana,twaróg z mleka jogurt z mleka) marchewka do pochrupania kompot z jabłek i czarnej porzeczki (200ml)

16.05.2018 Środa

I Śniadanie: płatki gryczane na mleku (200ml) chleb ziarnisty(30g) ( maąka pszenna) z masłem(5g) ( z mleka) jajkiem (25g) z pomidorem (15g) szczypiorkiem(3g) posypany sezamem herbata miętowa z cytryną(200ml)

II Śniadanie: kapuśniak z kiszonej kapusty ziemniakami i kminkiem (250g)(seler) chałka (mąka pszenna,jaja)(35g) z masłem (5g) (mleko) banan 1/2szt mleko z cynamonem(200g) woda niegazowana

Obiad: kasza bułgur (100g)(gluten) bitki wiepszowe duszone w sosie własnym z ziołami (90g)(maka owsiana) surówka z buraka,jabłka i cebulki z oliwą (80g) kompot z gruszek i czarnej porzeczki (200ml)

17.05.2018 Czwartek

I Śniadanie:
chleb graham(35g)(mąka pszenna) z masłem(5g)(z mleka) krakowska sucha (20g) szczypiorkiem(3g) rzodkiewka(15g) ogórek zielony (15g) pestki dyni Kakao (mleko) (200ml) (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie: zupa brukselkowa ziemniakami  (250g)(seler,śmietana ) sałatka owocowa (80g) (gruszka,banan,kiwi,żurawina,truskawka,winogron) woda niegazowana

Obiad:
ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem (200g) z polewą jogurtową(50g)(mleko,jogurt z mleka) marchewka do pochrupania (20g) napój z suszonych owoców (200ml)

18.05.2018
Piątek

I Śniadanie:
płatki jączmienne na mleku (200ml) bułeczka z ziarnami (40g) (mąka pszenna) z masłem (5g) (z mleka) serek biały z brzoskwinią(80g)(wyrób własny) (twaróg z mleka,jogurt naturalny) herbata z cytryną (200ml)

II Śniadanie:
zupa pomidorowa z makaronem (250g) (seler,śmietana z mleka,gluten) gruszzka 1/2szt deser ryżowy z musem truskawkowym (80g) (mleko)  woda niegazowana

Obiad: ziemniaki z koperkiem (100g) filet z miruny w panierce z bułki tartej pieczony w piecu (80g) (ryba,jaja,bułka tarta) sałata lodowa z ogórkiem zielony, marchewką i ziarnami słonecznika z sosem vinegret(80g) kompot z gruszek i malin(200ml)

 21.05.2018
Poniedziałek

I Śniadanie: chleb ze słonecznikiem(35g)(mąka pszenna) z masłem(5g)(z mleka) z wędliną drobiową (20g)ogórek zielony (15g) szczypiorekiem (3g) papryka czerwona i żółta (15g) kakao z mlekiem (200g) (mleko) ( dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie:
zupa fasolowa z ziemniakami (250g) (seler) chrupek kukurydziany 1szt koktajl jagodowy (200ml) (maślanka-mleko)(wyrób własny) woda niegazowana

Obiad: pierogi leniwe z masłem (200g) (jaja, mąka pszenna,twaróg z mleka,masło z mleka) marchewka z jabłkiem(80g) kompot wieloowocowy (200ml)
SmacznegoSmile

Tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujace w posiłkach!