Jadłospis

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1


MENU PRZEDSZKOLAKA


27.11.2017 poniedziałek

I Śniadanie: chleb ziarnisty(35g)(mąka pszenna)z masłem (5g)(z mleka)wędliną(20g)sałatą,szczypiorkiem(3g),rzodkiewką(15g) ziarno słonecznika kawa zbożowa z mlekiem(200ml)(jęczmień,żyto)(dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie:
zupa jarzynowa z ziemniakami i brokułem(250g)(seler,śmietana z mleka) kisiel z owoców leśnych(180g)(wyrób własny)banan 1/2 szt woda niegazowana

Obiad: makaron z pełnego ziarna (mąka pszenna) ze szpinakiem i białym serem(twaróg z mleka)(200g) i polewą jagurtową ( z mleka)(50g) marchewka do pochrupania(20g) kompot z tuskawek i jabłek(200ml)

28.11.2017 wtorek

I Śniadanie: płatki gryczane na mleku(200ml)chleb orkiszowy (35g)(mąka pszenna) z masłem(5g)( z mleka) pastą z sera białego i ogórka zielonego (25g) szczypiorek (3g) (twaróg z mleka)

II Śniadanie: zupa ogórkowa z ziemniakami (250g)(seler,śmietana z mleka) koktajl bananowy (200ml) (maślanka-mleko)(wyrób własny)chrupki orkiszowe 4 szt. woda niegazowana

Obiad: kasza pęczak (100g)gulasz z indyka z marchewką i cukinią(150g)(mąka owsiana) fasola szparagowa gotowana na parze (80g) kompot z gruszek i malin(200ml)

29.11.2017 środa

I Śniadanie: chleb graham(35g)(mąka pszenna)z masłem(5g)(z mleka)sałatą roszponką,sucha krakowska(20g)ogórek zielony (15g),papryka czerwona,zielona i żółta(15g)szczypiorek(3g)kawa zbożowa z mlekiem (200ml) (jęczmień, żyto) (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie: zupa ziemiaczana z natką pietruszki (250g)(seler,śmietana z mleka)jogurt naturalny z musli i gruszką (mleko)(150g) napój z suszonych owoców(200ml) woda niegazowana

Obiad: łazanki jarski z brokułami,pieczarką i żółtym serem(200g)(ser żółty z mleka,mąka pszenna) jabłko1/2 szt. kompot ze śliwek i gruszek (200ml)

30.11.2017 czwartek

I Śniadanie: płatki ryżowe na mleku(200ml)bułka weka (35g)(mąka pszenna) z masłem(5g)(z mleka) z pasta ryby z warzywami(25g)(ryba,seler) (wyrób własny) ze szczypiorkiem(3g) i ogórkiem kiszonym(15g) herbata z suszonych owoców (200ml)

II Śniadanie: zupa pomidorowa z makaronem (250g)(seler,śmietana z mleka,gluten)deser z kaszy jaglanej(80g)(mleko)z musem truskawkowym mandarynka1/2szt. woda niegazowana

Obiad: ziemniaki z koperkiem(100g) kotlet mielony wiepszowy(80g)(jaja,otręby owsiane)surówka z buraka,jabłka i cebuli z oliwa(80g) kompot wieloowocowy(200ml)

01.12.2017 piątek

I Śniadanie: płatki jaglane na mleku (200ml)chleb mieszany pszenno-żytni(30g) z masłem (5g)( z mleka) z jajkiem (25g) szczypiorkiem(3g),ogórkiem kiszonym(15g)sezamem herbata z cytryną(200ml)

II Śniadanie: zupa wiejska z ziemniakami(250g)(seler,śmietana z mleka)jabłko pieczone z rodzynkami 1/2szt kakao (mleko)(200ml)

Obiad: ryż brazowy (100g)pulpet z dorsza (80g) w sosie pomidorowym (50g)(ryba,jaja,bułka tarta pszenna,mąka owsiana)surówk kapusty pekińskiej,kukurydzy i machewki z oliwą(80g) kompot z jabłek i czarnej porzeczki (200ml)


04.12.2017 poniedziałek

I Śniadanie: chleb orkiszowy (30g) (mąka pszenna) z masłem(5g) (z mleka) wędliną drobiową(25g) sałatą, szcypiorkiem(3g) papryką (15g) kawa zbożowa z mlekiem(200ml)(jęczmień,żyto) (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie: zupa z zielonego groszku z ziemniakami (250g)(seler,mleko)chrupki kukurydziane 1 szt sok 100% jabłko-burak(200ml) woda niegazowana

Obiad: spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (makaronem z pełnego ziarna)(200g)posypane żółtym serem( mąka pszenna,jaja,ser żólty z mleka) jabłko 1/2 szt kompot ze śliwek i jabłek (200ml)

05.12.2017 wtorek

I Śniadanie: płatki owsiane na mleku (200ml) chleb ziarnisty (35g)(mąka pszenna) z masłem(5g)( z mleka) serkiem białymz truskawkami(25g)(wyrób własny)(twaróg,jogurt z mleka) herbata z malin i aronii (200ml)

II Śniadanie: kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kminkiem (250g)(seler) budyń czekoladowy (150g)(mleko,mąka kukurydziana ,skrobia)(wyrób własny) z malinami, polany syropem daktylowym woda niegazowana

Obiad: ryż brązowy (100g) pulpeciki z mięsa wiepszowo-drobiowego(80g)(jaja,otręby owsiane) surówka z sałaty lodowej , pomidora,szczypiorku z oliwą(80g)

06.12.2017 środa

I Śniadanie:
chleb graham (35g)(mąka pszenna) z masłem(5g)( z mleka) sałatą,wędliną(20g)szczypiorkiem(3g) ogórek kiszony (15g) rzodkiewka (15g) ziarno słonecznika kakao (mleko)(200ml)(dzieci samodzielnie komponuja kanapki)

II Śniadanie: zupa krupnik z kaszą jaglana i ziemniakami (250g)(seler) batonik musli malinowy(30g)(gluten,orzechy,soja) lemoniada z midem i cytryną(200g) gruszka1/2szt woda niegazowana

Obiad:
naleśniki pszenna-owsiane z białym serem, brzoskiwiniami i polewą truskawkową(200g)(jaja,mąka pszenna,owsiana,twaróg z mleka, jogurt z mleka) marchewka do pochrupania (80g) kompot z malin i jabłek(200ml)

07.12.2017 czwartek

I Śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku (200ml)chleb mieszany pszenno-żytni(30g) z masłem (5g)( z mleka) z pastą z soczewicy z warzywami (25g)(seler)(wyrób własny)ze szczypiorkiem(3g) i pomidorem(15g)herbata z cytryną(200ml)

II Śniadanie:
zupa grochowa z ziemniakami(250g) (seler) chrupki gryczane 4 szt banan 1/2szt kakao (mleko)(200ml) woda niegazowana

Obiad:
kasza gryczana(100g)filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym(100g)(maka pszenna,seler) surówka z ogórka kiszonego,marchewki , pora, kukurydzy i koperku z oliwą(80g) kompot wieloowocowy (200ml)

25.11.2017 piątek

I Śniadanie: kasza kukurydziana na mleku(200ml)chleb graham(35g)(maka pszenna) z masłem(5g)(z mleka) z pasta z jaj(25g)(jaja,jogurt naturalny)(wyrób własny) ze szczypiorkiem(3g) i pomidorem(15g) posypany sezamem

II Śniadanie:
barszcz czerwony z fasolą(250g)(seler,śmietana z mleka)sałatka owocowa z pestkami dyni(80g) chrupki gryczane 4szt woda niegazowana
Obiad:

ziemniaki z koperkiem (100g)filet z miruny pieczony w piecu (80g)(ryba,jaja,bułka tarta)surówka z ogórka kiszonego,marchewka,pora,kukurydza i koperku z oliwą(80g) napój ziolowo-malinowy(200ml)

SmacznegoSmile

Tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujace w posiłkach!