jadłospis

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1


MENU PRZEDSZKOLAKA


07.01.2020 Wtorek

I Śniadanie: Płatki gryczane na mleku (200ml). Chleb orkiszowy i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko) z pastą z jaj (25g) (jaja, mleko - jogurt) (wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g). Herbata miętowa (200ml).

II Śniadanie: Zupa warzywna z ziemniakami, groszkiem, fasolką szparagową, brokułem (250g) (seler, śmietana z mleka). Budyń czekoladowy (150g) (mleko, kakao, mąka kukurydziana, skrobia) (wyrób własny) z brzoskwinią. Woda niegazowana.

Obiad: Łazanki z kiszonej kapusty z mięsem i wędliną (200g) (mąka pszenna, jaja), jabłko 1/2 szt., kompot z gruszki i truskawki (200ml).

08.01.2020 Środa

I Śniadanie: Chleb graham i chleb mieszany (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z suchą krakowską (20g), sałata, papryka czerwona (15g), ogórek kiszony (15g), szczypiorek (3g), pomidor (15g). Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (jęczmień, żyto). (Dzieci samodzielnie komponują kanapki).

II Śniadanie: Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g) (seler, masło z mleka). Bułka weka (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), z konfiturą z wiśni i jagód, gruszka 1/2 szt., woda niegazowana.

Obiad: Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem (200g) i polewą jogurtową (50g) (jogurt z mleka, mleko), marchewka do pochrupania (20g), kompot wieloowocowy (200ml) (jabłko, gruszka, malina).


09.01.2020 Czwartek

I Śniadanie: Chleb ze słonecznikiem i chleb mieszany (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko), sałatą, serem żółtym (20g) (mleko), szczypiorek (3g), pomidor (15g), ziarno słonecznika. Kawa zbożowa z mlekiem (200ml) (jęczmień, żyto). 

II Śniadanie: Zupa porowa z kaszą jaglaną i natką pietruszki (250g) (seler, śmietana). Chrupek kukurydziany (10g). Koktajl truskawkowy (200ml) (maślanka-mleko) (wyrób własny), woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), pulpeciki z indyka (80g) (otręby owsiane, jaja) w sosie pomidorowym (50g) (mąka owsiana), ogórek kiszony 1/2 szt., kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml). 


10.01.2020 Piątek

I Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (200ml). Chleb graham i chleb mieszany (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z pastą z soczewicy z warzywami (25g) (seler) (wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g). Herbata z cytryną (200ml).  

II Śniadanie: Zupa pomidorowa z makaronem z pełnego ziarna (250g) (seler, śmietana z mleka, gluten). Chałka (mąka pszenna, jaja) (35g) z masłem (5g) (z mleka), jabłko 1/2 szt., woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g). Filet z miruny w panierce pieczony w piecu (80g) (ryba, jaja, bułka tarta). Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, ogórka kiszonego, papryki i pora z oliwą (80g), kompot z jabłka i truskawki (200ml). 


13.01.2020 Poniedziałek

I Śniadanie: Chleb mieszany pszenno-żytni i chleb z ziarnami (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko), sałatą, wędliną drobiową (20g), szczypiorkiem (3g), ogórkiem zielonym (15g), rzodkiewką, papryką (15g). Herbata owocowo-miętowa (200ml). (Dzieci samodzielnie komponują kanapki).

II Śniadanie: Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kminkiem (250g) (seler). "Lody" serowe (80g) (ser biały z mleka) z musem z owoców leśnych i ziarnem słonecznika (wyrób własny), woda niegazowana.

Obiad: Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (z makaronem z pełnego ziarna) (200g) posypane żółtym serem (mąka pszenna, jaja, ser żółty z mleka), kompot z czarnej porzeczki i jabłek (200ml).

14.01.2020 Wtorek

I Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (200ml). Chleb ziarnisty i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), sałatą, wędliną (20g), szczypiorkiem (3g), papryką czerwoną (15g). Herbata miętowa z cytryną (200ml).  

II Śniadanie: Krupnik z kaszą pęczak i ziemniakami (250g) (seler, masło z mleka, gluten). Sałatka owocowa (80g) (gruszka, banan, brzoskwinia, kiwi, ananas, winogrona, pestki słonecznika), woda niegazowana.

Obiad: Makaron z pełnego ziarna (mąka pszenna) ze szpinakiem i białym serem (twaróg z mleka) (200g) i polewą jogurtową (z mleka) (50g). Sok 100% jabłko-czereśnia (200ml).

15.01.2020 Środa

I Śniadanie: Bułka weka i chleb ze słonecznikiem (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko) i jajkiem (25g), szczypiorkiem (3g), pomidorem (15g) posypane sezamem, orzechy włoskie i wiśnie suszone do chrupania (orzechy). Kawa zbożowa z mlekiem (200ml) (jęczmień, żyto).

II Śniadanie: Zupa fasolowa z ziemniakami (250g) (seler). Deser z płatków jaglanych z musem truskawkowym (150g) (mleko), lemoniada z miodem i cytryną (200ml).

Obiad: Kasza bulgur (100g) (gluten), nuggetsy z fileta z kurczaka (80g) (jaja, pł. kukurydziane) - wyrób własny. Sałata lodowa, ogórek kiszony, pomidor, szczypiorek, koperek z sosem winegret (80g), kompot wieloowocowy (200ml) (jabłko, gruszka, malina).


16.01.2020 Czwartek

I Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku (200ml). Chleb mieszany pszenno-żytni i chleb orkiszowy (35g) (gluten) z masłem (mleko) z pastą mięsną (łopatka) z warzywami (25g) (seler) (wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g) i ogórkiem kiszonym (15g). Herbata z cytryną (200ml). 

II Śniadanie: Barszcz czerwony z ziemniakami (250g) (seler, śmietana z mleka), chrupki gryczane 4 szt., banan 1/2 szt., woda niegazowana.

Obiad: Pierogi leniwe z masłem (200g) (jaja, mąka pszenna, twaróg z mleka, masło z mleka), marchewka z jabłkiem (80g), kompot z czarnej porzeczki i jabłek (200ml).


17.01.2020 Piątek

I Śniadanie: Chleb graham i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko) z pastą z soczewicy z warzywami (25g) (seler) (wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g). Kawa zbożowa z mlekiem (200ml) (jęczmień, żyto). 

II Śniadanie: Zupa brokułowa z makaronem (250g) (seler, śmietana, gluten). Chałka (gluten, jaja) (35g) z masłem (5g) (z mleka), mandarynka 1 szt., woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), kotlet mielony z ryby z warzywami (80g) (jaja, gluten, seler, ryba), surówka z kapusty kiszonej, marchwi, szczypiorku z oliwą (80g). Sok 100% jabłko-gruszka (200ml).

20.01.2020 Poniedziałek

I Śniadanie: Kasza kukurydziana na mleku (200ml). Chleb orkiszowy i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), z pastą z sera białego i rzodkiewki (25g), szczypiorek (3g) (twaróg z mleka), pestki dyni do chrupania. Herbata owocowo-miętowa (200ml). 

II Śniadanie: Zupa wiejska z ziemniakami (250g) (seler, masło z mleka). Koktajl truskawkowy (200ml) (maślanka-mleko) (wyrób własny), woda niegazowana.

Obiad: Makaron razowy penne z mięsem z indyka, pieczarkami i żółtym serem (200g) (mąka pszenna, mleko). Sałata lodowa, pomidor i ogórek kiszony z oliwą i ziarnami słonecznika (80g), kompot z gruszki i aronii (200ml). 

SmacznegoSmile

Tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujace w posiłkach!