Jadłospis

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1


MENU PRZEDSZKOLAKA



10.12.2018 Poniedziałek

I Śniadanie:
bułka weka i chleb żytni z żurawiną (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z serem żółtym (20g) (mleko), szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g), jabłko 1/2 szt, kakao (mleko) (200ml)

II Śniadanie: zupa pomidorowa z ryżem (250g) (seler, śmietana z mleka), budyń waniliowy (150g) (mleko, mąka kukurydziana, skrobia) (wyrób własny) z malinami, polany syropem daktylowym, woda niegazowana

Obiad: ziem
niaki pieczone (100g), kotlet schabowy (80g) (jaja, bułka pszenna), marchewka z groszkiem gotowana na parze (80g), kompot z jabłek i wiśni (200ml)

11.12.2018 Wtorek

I Śniadanie: płatki orkiszowe na mleku (200ml), chleb ziarnisty i chleb żytni z dynią (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), wędliną (20g), sałatą, szczypiorkiem (3g), papryką (15g), ogórkiem kiszonym (15g), herbata z owoców leśnych (200ml) (dzieci samodzielnie komponują kanapki)


II Śniadanie: zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (250g) (seler), bułka weka (35g) (mąka pszenna) z masłem (5g) (z mleka) z konfiturą z wiśni, kakao (mleko) (200ml), woda niegazowana

Obiad:
makaron razowy penne zapiekany z warzywami i żółtym serem (200g) (mąka pszenna, mleko), sałata lodowa i pomidor z oliwą i ziarnami słonecznika (80g), kompot z gruszki i malin (200ml)


12.12.2018 Środa

I Śniadanie: bułka weka i chleb żytni ze słonecznikiem (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), jajkiem (25g), szczypiorkiem (3g), pomidorem (15g) z sezamem, jabłko 1/2 szt, kawa zbożowa z mlekiem (200g) (jęczmień, żyto)

II Śniadanie: kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kminkiem (250g) (seler), wafel ryżowy posmarowany twarożkiem waniliowym z malinami (50g) (mleko), woda niegazowana

Obiad:
kasza gryczana (100g), udko z kurczaka pieczone w piecu (90g), surówka z białej rzodkwi, pora i marchewki z oliwą (80g), napój z czarnej porzeczki i malin (200ml)


13.12.2018 Czwartek

I Śniadanie: kasza kukurydziana na mleku (200ml), chleb ziarnisty i chleb żytni z dynią (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), sałatą, wędliną drobiową (20g), szczypiorkiem (3g) i ogórkiem kiszonym (15g), herbata miętowo - owocowa (200ml)

II Śniadanie: zupa brokułowa z ziemniakami (250g) (seler, śmietana z mleka), kisiel z owoców leśnych (180g) (wyrób własny), banan 1/2 szt, chrupki jaglane 4 szt, woda niegazowana

Obiad:
Makaron z pełnego ziarna (mąka pszenna) z białym serem (twaróg z mleka) (200g) i polewą truskawkową (mleko) (50g), marchewka do chrupania (30g), kompot ze śliwek i jabłek (200ml)


14.12.2018 Piątek WIGILIA

I Śniadanie: płatki ryżowe na mleku (200ml), chleb mieszany pszenno - żytni i chleb żytni z ziarnami
(35g) (gluten) z pastą z soczewicy z warzywami (25g) (seler) (wyrób własny), ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g), herbata z cytryną (200ml)

II Śniadanie: pierniczki toruńskie 2 szt (jaja, mąka pszenna), sok 100% jabłko - marchew (200ml), mandarynka 1 szt, woda niegazowana

Obiad:
barszcz czerwony z uszkami (250ml) (seler, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem (100g), filet z miruny w jarzynach (180g) (ryba, seler), kompot wigilijny (suszone śliwki, jabłka, gruszki)


17.12.2018 Poniedziałek

I Śniadanie:
chleb ziarnisty i chleb żytni z żurawiną (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), sałatą, wędliną drobiową (20g), rzodkiewką, szczypiorkiem (3g), ogórkiem zielonym (15g), kakao (mleko) (200ml), woda niegazowana (dzieci samodzielnie komponują kanapki)

II Śniadanie: zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g) (seler, śmietana z mleka), deser z płatków jaglanych z musem truskawkowym (150g) (mleko), lemoniada z miodem i cytryną (200ml), woda niegazowana

Obiad: risotto z mi
ęsem i warzywami (200g) z sosem pomidorowym (50g) (mąka owsiana), surówka z kapusty pekińskiej, ogórka kiszonego, marchewki z oliwą i pestkami słonecznika (80g), kompot z jabłek i gruszek z goździkami (200ml)


18.12.2018 Wtorek

I Śniadanie: płatk
i jaglane na mleku (200ml), chleb ze słonecznikiem i chleb żytni z ziarnami (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), pastą z sera białego i ogórka zielonego (25g), szczypiorek (3g) (twaróg z mleka), herbata owocowo-miętowa (200ml)

II Śniadanie: zupa ogórkowa z ziemniakami (250g) (seler, śmietana z mleka), kisiel z malin (180g) (wyrób własny), chrupki orkiszowe 4 szt (gluten), jabłko 1/2 szt, woda niegazowana

Obiad:
kasza bulgur (100g) (gluten), gulasz z indyka z warzywami (150g) (seler, mąka pszenna), surówka z kapusty kiszonej i marchwi (80g), kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml)


19.12.2018 Środa

I Śniadanie: chleb graham i chleb żytni ze słonecznikiem (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z pastą z jaj (jaja, jogurt naturalny) (wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g), jabłko 1/2 szt, kakao (mleko) (200ml), woda niegazowana

II Śniadanie: zupa z zielonego groszku z kaszą jaglaną (250g) (seler, śmietana z mleka), bułka weka (gluten) (35g) z masłem (5g) (z mleka), koktajl z truskawek (200ml) (maślanka - mleko) (wyrób własny), woda niegazowana

Obiad:
ziemniaki pieczone (100g) kotlet mielony z indyka (80g) (jaja, otręby owsiane, bułka pszenna), brokuł gotowany na parze (80g), kompot wieloowocowy (200ml)


20.12.2018 Czwartek

I Śniadanie: płatki jaglane na mleku (200ml), chleb orkiszowy i chleb żytni z dynią (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), wędliną (20g), sałata, papryka czerwona (15g), szczypiorek (3g), herbata z cytryną (200ml)

II Śniadanie: rosół z makaronem pszenno-jajecznym (250g) (seler, gluten, jaja), budyń czekoladowy z malinami (150g) (mleko, mąka kukurydziana, skrobia) (wyrób własny), woda niegazowana

Obiad:
ziemniaki z koperkiem (100g), potrawka z kurczaka z warzywami (120g) (seler, śmietana z mleka), surówka z buraka, jabłka i cebulki z oliwą (80g), kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml)


21.12.2018 Piątek

I Śniadanie: chleb mieszany pszenno-żytni i chleb żytni z żurawiną (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z pastą z miruny z warzywami (25g) (ryba, seler) (wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g), kawa zbożowa z mlekiem (200g) (jęczmień, żyto)


II Śniadanie: zupa ziemniaczana z natką pietruszki (250g) (seler, śmietana z mleka), chrupki jaglane 4 szt, gruszka 1/2 szt, herbata z aronii i malin (200ml), woda niegazowana

Obiad:
pierogi leniwe z masłem (200g) (jaja, mąka pszenna, twaróg z mleka, masło z mleka), marchewka z jabłkiem (80g), kompot z gruszki i wiśni (200ml)


SmacznegoSmile

Tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujace w posiłkach!