jadłospis

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1


MENU PRZEDSZKOLAKA



09.07.2020 Czwartek

I Śniadanie: Chleb mieszany pszenno-żytni
i chleb ze słonecznikiem (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko), sałatą, suchą krakowską (20g), szczypiorkiem (3g), papryką czerwoną (15g), ziarno dyni do pochrupania. Herbata z czarnej porzeczki i malin (200ml).

II Śniadanie: Zupa warzywna z ziemniakami, groszkiem, fasolką szparagową i kapustą białą (250g) (seler, śmietana z mleka). Deser z kaszy mannej (80g) (mleko, gluten) z musem malinowym i borówkami, woda niegazowana.

Obiad: Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (makaronem z pełnego ziarna) (200g), posypane żółtym serem (gluten, ser żółty z mleka), jabłko 1/2 szt., kompot z jabłek i czarnej porzeczki (200ml). 


10.07.2020 Piątek

I Śniadanie: Chleb
z ziarnami i chleb mieszany (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z pastą z sera białego i rzodkiewki (25g) (twaróg z mleka). Kawa zbożowa z mlekiem (200ml) (jęczmień, żyto, mleko).

II Śniadanie: Zupa ogórkowa z ryżem (250g) (seler, śmietana z mleka). Kisiel z owoców leśnych (180g) (wyrób własny), gruszka 1/2szt, woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba). Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą (80g), kompot z jabłek i wiśni (200ml).



13.07.2020 Poniedziałek

I Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (200ml). Chleb
orkiszowy i chleb mieszany (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), wędliną drobiową (20g), sałata, ogórek kiszony (15g), szczypiorek (3g). Herbata owocowo-miętowa (200ml).

II Śniadanie: Zupa krem z zielonego ogórka z ziarnem słonecznika (250g) (seler, mleko). Bułka weka (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), konfiturą z brzoskwiń. Kakao (mleko) (200ml), arbuz (150g), woda niegazowana.

Obiad: Kasza jęczmienna (100g) (gluten). Kolorowy kociołek (150g) (danie z cukinią, papryką, mięsem drobiowym) (mąka owsiana), lemoniada z miodem i cytryną (200ml).



14.07.2020 Wtorek

I Śniadanie: Chleb
orkiszowy i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), z pastą z soczewicy z warzywami (20g) (seler) (wyrób własny), szczypiorkiem (3g), pomidorem (15g). Herbata owocowo-miętowa (200ml).

II Śniadanie: Barszcz ukraiński z ziemniakami (250g) (seler, śmietana), banan 1 szt., sok 100% jabłko-pietruszka (200ml), woda niegazowana.

Obiad: Naleśniki pszenno-owsiane z białym serem i polewą truskawkową (200g) (jaja, mąka pszenna, owsiana, twaróg z mleka, jogurt z mleka), marchewka do pochrupania (30g), lemoniada z miodem i cytryną (200ml).
 

15.07.2020 Środa

I Śniadanie: Kasza kukurydziana na mleku (200ml). Chleb
orkiszowy i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko), z pastą z tuńczyka (25g) (ryba, jogurt - mleko) (wyrób własny) ze szczypiorkiem (3g), ogórkiem kiszonym (15g). Herbata miętowa z cytryną (200ml).

II Śniadanie: Zupa krem z dyni (250g) (seler, mleko). Arbuz (80g), chrupki kukurydziane (10g), woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), kotlet mielony drobiowy (80g) (jaja, bułka pszenna), surówka z buraka, jabłka i cebulki z oliwą (80g), kompot z jabłka i truskawki (200ml).

16.07.2020 Czwartek

I Śniadanie: Chleb mieszany pszenno-żytni
i chleb ziarnisty (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko) i jajkiem (20g) ze szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g). Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (jęczmień, żyto, mleko), woda niegazowana.

II Śniadanie: Zupa brokułowa z ziemniakami (250g) (seler, śmietana z mleka). Koktajl bananowy (200ml) (maślanka-mleko) (wyrób własny), woda niegazowana.

Obiad: Łazanki z kiszonej kapusty z mięsem i wędliną (200g) (mąka pszenna, jaja), marchewka do pochrupania (30g), sok 100% jabłko-aronia (200ml).


17.07.2020 Piątek

I Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (200ml). Chleb orkiszowy i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), sałatą, krakowską podsuszaną (20g), szczypiorek (3g), ogórek zielony (15g). Herbata z cytryną (200ml).


II Śniadanie: Zupa porowa z kaszą jaglaną i natką pietruszki (250g) (seler, śmietana). Kisiel truskawkowy (180g) (wyrób własny), gruszka 1/2 szt. woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), kotlet mielony z ryby z warzywami (80g) (jaja, bułka pszenna, seler), surówka z białej kapusty, marchewki z sosem vinegret (80g). Napój z syropu z wiśni (200ml).



20.07.2020 Poniedziałek

I Śniadanie: Chleb
ziarnisty i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), serem żółtym (20g) (mleko), szczypiorkiem (3g), ogórkiem kiszonym (15g), marchewka do pochrupania (30g). Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (jęczmień, żyto).

II Śniadanie: Zupa z cieciorki z ziemniakami (250g) (seler). "Lody" serowe (80g) (ser biały z mleka) z malinami i wafelkiem (gluten) (wyrób własny), woda niegazowana.

Obiad: Kasza gryczana (100g), pulpeciki z indyka (80g) (otręby owsiane, jaja) w sosie pomidorowym (50g) (mąka owsiana). Surówka z ogórka kiszonego, marchewki, cebulki z oliwą (80g), sok 100% jabłko-aronia (200ml).


21.07.2020 Wtorek

I Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (200ml). Chleb
ziarnisty i chleb pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), sałatą, krakowską podsuszaną (20g), szczypiorek (3g), ogórek zielony (15g). Herbata z cytryną (200ml).

II Śniadanie: Zupa warzywna z ziemniakami, groszkiem, fasolką szparagową i brukselką (250g) (seler, śmietana z mleka). Truskawki z jogurtem naturalnym (mleko) (100g/50g), woda niegazowana.

Obiad: Pierogi leniwe z masłem (200g) (jaja, mąka pszenna, twaróg z mleka, masło z mleka), marchewka z jabłkiem (80g). Napój z syropu z wiśni (200ml). 


22.07.2020 Środa

I Śniadanie: Chleb
z ziarnami i chleb mieszany (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z pastą z sera białego i rzodkiewki (25g) (twaróg z mleka), szczypiorek (3g). Pestki dyni do pochrupania. Herbata miętowa z cytryną (200ml).

II Śniadanie: Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g) (seler, śmietana z mleka). Deserek z płatków jaglanych z malinami (150g) (mleko) (wyrób własny), woda niegazowana.

Obiad: Ryż paraboiled (100g). Podudzie z kurczaka pieczone w piecu (100g). Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, ogórka kiszonego, cebulki, koperku z oliwą (80g), sok 100% jabłko-pietruszka (200ml).

23.07.2020 Czwartek

I Śniadanie: Płatki gryczane na mleku (200ml). Chleb
pszenno-żytni i ziarnisty (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka), sałatą, serem żółtym (20g) (mleko), szczypiorkiem (3g), pomidorem (15g). Herbata owocowo-miętowa (200ml).

II Śniadanie: Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami (250g) (seler, śmietana z mleka, gluten). Ciasto buraczkowe (wyrób własny) (jaja, gluten). Gruszka 1/2 szt., woda niegazowana.

Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba). Sałata lodowa i pomidory z sosem vinegret (80g). Herbata owocowo-miętowa (200ml).

 
24.07.2020 Piątek

I Śniadanie: Chleb
ziarnisty i chleb mieszany (35g) (gluten) z masłem (5g) (z mleka) z wędliną drobiową (20g), sałata, rzodkiewka, szczypiorek (3g). Jabłko 1/2 szt., kawa zbożowa z mlekiem (200ml) (jęczmień, żyto).

II Śniadanie: Zupa pomidorowa z makaronem (250g) (seler, śmietana z mleka, gluten). Deserek z nasion chia z musem brzoskwiniowym (150g) (mleko), woda niegazowana.

 Obiad: Ziemniaki z koperkiem (100g), jajko sadzone 1 szt. (jaja), mizeria ze śmietaną (80g) (mleko), napój z syropu z wiśni (200ml).

27.07.2020 Poniedziałek

I Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (200ml). Chleb
pszenno-żytni (35g) (gluten) z masłem (5g) (mleko), jajkiem (25g) (jaja), szczypiorkiem (3g), pomidorem (15g) i sezamem. Herbata z suszonych owoców (200ml).

II Śniadanie: Zupa krem z zielonego groszku z ziarnem słonecznika (250g) (seler, mleko, gluten). Paluch z makiem (gluten, jaja) (50g), arbuz (80g), woda niegazowana.

 Obiad: Kasza bulgur (100g), filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (100g) (mąka pszenna, seler). Brokuł z marchewką gotowany na parze (80g), sok 100% jabłko-aronia (200ml). 
 

SmacznegoSmile

Tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujace w posiłkach!